Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Εν Κάτω Χαρμάνκιοϊ – Στα χρόνια της παράγκας και της Κατοχής»


Μνήμες, αναμνήσεις, εικόνες και μαρτυρίες από τα πρώτα χρόνια της προσφυγικής εγκατάστασης στον οικισμό του Κάτω Χαρμάνκιοϊ (σημερινό Ελευθέριο) και από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, «ζωντανεύουν» στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εν Κάτω Χαρμάνκιοϊ – Στα χρόνια της παράγκας και της Κατοχής», την  Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Καφενείο «Διαμάντι» (Μ. Αλεξάνδρου 43, έναντι Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο Ελευθέριο).
            Την εκδήλωση διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού και το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν όψεις της τοπικής ιστορίας μέσα από τη «ματιά» του Γεωργούλη Γεράσιμου, κατοίκου του Κάτω Χαρμάνκιοϊ που διασώζει τις εμπειρίες του σε κείμενά του για την περίοδο της προσφυγικής παράγκας και της Κατοχής
            Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναγνωστούν αποσπάσματα των κειμένων του κ. Γεωργούλη Γεράσιμου από τις βιβλιοθηκονόμους της Βιβλιοθήκης Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου και από μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης "Πλειάδες», ενώ θα μιλήσουν και οι επιμελητές των κειμένων κ.κ. Αδάμ Ιωαννίδης και Άρης Μπιτσώρης. Ο υπεύθυνος του Δημοτικού Ιστορικού Αρχείου κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης θα αναφερθεί στη συμβολή τέτοιου είδους κειμένων και μαρτυριών στην τοπική μας ιστορία ενώ τα βιώματα και τις αναμνήσεις του θα καταθέσει και ο ίδιος ο «συγγραφέας» κ.  Γεωργούλης Γεράσιμος.
            Τις δικές τους εμπειρίες και τις μνήμες τους  από την περίοδο του πολέμου θα καταθέσουν σε αφηγήσεις τους, κάτοικοι της περιοχής ενώ η εκδήλωση θα κλείσει μελωδικά με μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα του Ελευθερίου «Οι Χαρμανκιώτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου