Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αναβιώνει το έθιμο της Λαζαρίνας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου


Το έθιμο της Λαζαρίνας αναβιώνει την Παρασκευή 6 Απριλίου, παραμονή της εορτής του Λαζάρου, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο του καθιερωμένου παραδοσιακού δρώμενου που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου.

  Η αναβίωση του εθίμου, που για περισσότερα από 10 χρόνια λάμβανε χώρα μόνο στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού, για πρώτη φορά φέτος θα πραγματοποιηθεί και στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου με στόχο την καθιέρωσή του σε ενιαίο πολιτιστικό θεσμό του διευρυμένου Δήμου.

      Συγκεκριμένα στις 6.30 μ.μ τα τμήματα Παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, θα περιηγηθούν στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου με κατεύθυνση το Δημαρχείο, στην πλατεία Ευόσμου, όπου θα ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου στο Δήμαρχο κ. Στάθη Λαφαζανίδη ενώ κρατώντας φαναράκια και καλάθια θα μοιράσουν Βάγια και Λαζαροκούλουρα στον κόσμο.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, όπου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής θα ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου και θα μοιράσουν Βάγια και Λαζαροκούλουρα, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου Κορδελιού, για να καταλήξουν στο αμφιθέατρο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.


Το έθιμο της Λαζαρίνας - Βαϊστρας
Το έθιμο ξεκίνησε πριν  από περίπου 50 χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παραμονή του Λαζάρου έβγαιναν τα παιδιά στους δρόμους και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου, τα οποία διέφεραν από περιοχή σε περιοχή.
Με την πάροδο των χρόνων έψαλλαν κάλαντα και την επόμενη μέρα, δηλαδή των Βαΐων, γι’ αυτό και οι Λαζαρίνες σε πολλά μέρη της Ελλάδας λέγονται και Βαϊστρες.
Το έθιμο σώζεται και αναβιώνει ως παραδοσιακό δρώμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου