Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου Τίμησε τους Κύπριους Αγωνιστές Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου


Στη μνήμη των δύο Ελληνοκύπριων ηρώων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου που έχουν δώσει το όνομά τους στο σημαντικότερο οδικό άξονα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου -την οδό Καραολή και Δημητρίου- και όλων των Κύπριων ηρώων που αγωνίσθηκαν την περίοδο 1955-1959 ενάντια στη βρετανική κατοχή, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε  το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 10 Μαΐου.

            Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της  Αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας και τη συμμετοχή του 1ου, 3ου και 4ου Γυμνασίων Ευόσμου - σχολείων που  εφάπτονται της οδού Καραολή και Δημητρίου- είχε  ως στόχο την προβολή και ανάδειξη των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού και της θυσίας των δύο ελληνοκύπριων αγωνιστών, που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 10 Μαΐου 1956 αντιστεκόμενοι στους Βρετανούς αποικιοκράτες, κάνοντας έτσι το όνομά τους συνώνυμο του αγώνα για την ελευθερία της Μεγαλονήσου.

Σύντομη αναδρομή στην αφορμή της εκδήλωσης (ύπαρξη της μεγάλης, «συμμαχικής» οδού Καραολή και Δημητρίου) και στον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 έκανε ο υπεύθυνος του Δημοτικού Αρχείου κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες 1ου και 4ου Γυμνασίων Ευόσμου παρουσίασαν τον αγώνα των ελληνοκύπριων παλληκαριών ενάντια στη βρετανική Κατοχή της Μεγαλονήσου, με απαγγελίες ποιημάτων και ανάγνωση επιστολών των ηρώων-μαρτύρων της αγχόνης: Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη κ.ά. Οι απαγγελίες συνοδεύθηκαν από την παράλληλη προβολή σχετικού φωτογραφικού υλικού, και από τραγούδια της Κύπρου που παρουσίασαν η χορωδία και το μουσικό σχήμα του 3ου Γυμνασίου με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό-μουσικό κ. Άγγελο Δάλδα. Μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου παρουσίασαν επίσης φωτογραφίες οδών Ευόσμου και Ελευθερίου-Κορδελιού που φέρουν ονόματα των ηρώων της Κύπρου (Καραολή και Δημητρίου, Γρ. Αυξεντίου) και του ίδιου του νησιού.
  
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Κ. Ψευδιώτης, ο Συνταγματάρχης Γ. Κιριμκίρογλου ως εκπρόσωπος του Γ΄ΣΣ, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Αβρόρα Σαββίδου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού-Ευόσμου κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρτσιώτης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές των Σχολείων, Εκπαιδευτικοί και μαθητές των τριών Γυμνασίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου