Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης στο Δήμο Κορδελιού Εύοσμου


Στη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση μνήμης «Κλαίει καρδιά μ’ κι αναστενάζει», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο Κορδελιού Ευόσμου, το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαΐου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Την επέτειο τίμησε με θρήνους και τραγούδια, 559 έτη μετά την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453,  η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου, με χοράρχη της τον Γιάννη Τσάμη. Με μια αρμονική σύνδεση ιστορικής αφήγησης (τα κείμενα διάβασαν ο ιστορικός Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και η ηθοποιός Τζένη Δήμου) και, σχετικών με την Άλωση της Πόλης, μελωδιών από όλα τα μέρη του Ελληνισμού (Πόντος, Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησος κ.λπ.), οι θεατές «ταξίδεψαν» στη Βασιλεύουσα• πληροφορήθηκαν από ελληνικές και τουρκικές πηγές τις δύσκολες μέρες και ώρες της πολιορκίας της και της κατάληψής της από τους Οθωμανούς Τούρκους, και την αλγεινή εντύπωση του γεγονότος σε Ανατολή και Δύση. Επιλογικά σημειώθηκε: «…Η τραγωδία ήταν τελική. Το σπινθηροβόλο πνεύμα και η αγάπη για το ωραίον των Ελλήνων, ο ζήλος των χριστιανών της ανατολής, κληρονομιές ενωμένες σε ένα ρευστό σύνολο, όλα τώρα περιέπεσαν σε λήθαργο…». Ας θυμόμαστε όμως ότι «το πιο σκοτεινό σημείο της νύχτας είναι αυτό λίγο πριν από την αυγή». Άλλωστε το μήνυμα της αισιοδοξίας, είναι εύγλωττο: «Η Ρωμανία κι αν επέρασε, ανθεί και φέρει κι άλλο».


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού-Ευόσμου κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη δεδομένη από πλευράς της διοίκησης στήριξη των προσπαθειών όλων των συλλόγων, που με τις δραστηριότητές τους προάγουν και αναδεικνύουν τον τόπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Την εκδήλωση, την τηλεοπτική κάλυψης της οποίας ανέλαβαν το κανάλι Euro Channel και 4Ε, παρακολούθησαν, επίσης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών σωματείων καθώς και πολλοί δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου